A projekt tartalma

dpt_projekt_page_title1.jpg

Duna Transznacionális Program

A projekt rövid neve: ENERGY BARGE, azonosítószáma: DTP1-175-3.2.
A Társaság a Társfinanszírozási támogatási szerződést a Nemzetgazdasági Minisztérium által megbízott Széchenyi Programiroda Tanácsadó és Szolgáltató Nonprofit Kft-vel 2017. június 19-én írta alá.

A projekt teljes költsége: 265 195 euro.
Uniós támogatás mértéke: 85% azaz 225 415,75 euro
Hazai támogatás mértéke: 10% azaz 26 519,50 euro
Saját forrás mértéke: 5% azaz 13 259,75 euro
A projekt megvalósításának kezdete: 2017. 01.01.
A projekt megvalósításának tervezett záró napja: 2019. 06. 30.

A Projekt rövid leírása

"A Duna régió jelentős biomassza potenciállal bír, zöld energia formájában. Az ENERGY BARGE fő célja, hogy fenntartható módon kihasználja ezt a potenciált, a 2009/28 / EK Megújuló Energia Direktíva szem előtt tartásával, ezáltal növelve az energiabiztonságot és hatékonyságot a Duna menti országokban. A projekt célja, hogy összekapcsolja a megfelelő érdekköröket a teljes értékláncon keresztül, a biomassza-társaságoktól a Duna-kikötőkön át, az érintett hatóságok és döntéshozó szabályozó szervek kulcsfontosságú szereplőiig. A projekt egyedülálló vonása, az ágazatközi megközelítés, vagyis: a résztvevő országok (pl. Németország -mint projektvezető-, Ausztria, Horvátország, Szerbia etc.) mind a biomassza előállítás/felhasználás, mind pedig a logisztika területéről képviseltetik magukat a programban. A projekt feltérképezi az értékláncokat, megkönnyíti a biomassza piaci felvételét, támogatja az optimálisabban összekapcsolt közlekedési rendszereket a zöld logisztika számára, és gyakorlati megoldásokat és iránymutatásokat nyújt.

Egy fokozatos stratégiai fejlesztése az ENERGY BARGE programnak, a nemzeti/regionális politikai döntéshozókkal és a helyi érdekelt felekkel együttműködve, bevonva a lakosokat is, előirányzott a projektben, annak érdekében, hogy támogassa a nemzeti és nemzetközi szintű átmenetet, valamint a „know-how” transzferálása a technikailag és tudományosan fejlett területektől a kevésbé strukturált régiókhoz. Elsődleges „output”-ként a projekt transznacionális tanulási eszközöket és eseményeket biztosít a biomassza hozzáférhetőségéről és értékláncairól (egy biomassza és bioenergia atlasz és legjobb gyakorlat értéklánc-integráció IST eszköz), üzleti „workshop”-ok, innovatív információs platform a biomassza logisztikájáról a Duna mentén, valamint megvalósíthatósági tanulmányok, kísérleti tevékenységek és kísérleti beruházások a belvízi kikötőkben. A nemzetközi szabályozói ajánlások az energiabiztonság javítása érdekében, biztosítják a projekt eredményeinek fenntarthatóságát”